Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Henrik Pettersson

    Man

    En cirka 30 år gammal småfifflare, smal, mellanblond, ogift och empatilös. Han är bosatt i Stockholm där han missköter olika jobb och kopplar av med droger och sex tills han råkar riktigt illa ut i en trilogi kriminalromaner av Anders de la Motte och blir jagad inte bara av polisen. Henrik ”HP” Petterssons storasyster Rebecca Normén är dock polis och kan hjälpa honom då han råkat illa ut.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Geim Bild på bokomslag för Buzz Bild på bokomslag för Bubble
  • Göran Persson

    Man

    Han började vid polisen i Lysekil på 1910-talet, och när läsarna först får möta honom runt 20 år senare är han en mogen men ändå ungdomlig överkonstapel, som trivs med jobbet och arbetskamraterna, men även hemma hos hustrun Inga och fostersonen Otto. Lennart Brohed har skrivit en svit historiska pusseldeckare om Göran Persson, vilka även skildrar stämningarna i Sverige under tidsperioden.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Änkan som inte sörjde Bild på bokomslag för Löjtnanten som inte kom hem Bild på bokomslag för Kol & koks AB : i parti och minut till lägsta dagspriser Bild på bokomslag för Partrederiet Uranus : ett fall av ondska? Bild på bokomslag för Dödsfallet +8 st
  • George Kesser

    Man

    Son till en välbärgad men snål lumpkvarnsinnehavare i polska Posen. Pojken rymde hemifrån och blev en mer eller mindre framgångsrik svindlare i böcker av Anders Eje (pseudonym för Axel Essén). Den charmerande George Kesser är lång och mager, med kantigt ansikte. Han är gift med Juanna, som har arabiskt blod i ådrorna, och han anses vara svensk kriminallitteraturs första gentlemannaskurk.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för George Kessers generalkupp : en roman om några skojare, en verklig prins och en förtjusande fröken Bild på bokomslag för Herr Kesser i Stockholm : och andra berättelser
  • Ralf Krook

    Man

    Ung, jiu jitsu-tränad journalist och amatördetektiv, först bosatt i Skåne, senare i Solna, och huvudperson i fyra av Olov Svedelids första deckare. Ralf Krooks flickvän och yrkeskollega heter Lia Sjöberg, men byter namn sedan de gift sig. Hon är en pigg och äventyrlig dam, som råkar illa ut i ett par av böckerna, men får hjälp av maken och hans polisvänner Johan Verner och Lennart Rosén.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Döden fyller hundra Bild på bokomslag för Döden tystar mun Bild på bokomslag för Samtal från en död Bild på bokomslag för Skål för döden!