Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Gideon Fell

    Man

    Den väldige dr Fell, utseendemässigt modellerad efter G.K. Chesterton, är en av kriminallitteraturens förnämsta problemlösare vad det gäller låsta rum-mysterier och andra ”omöjliga” brott. Han skriver dessutom en ständigt växande avhandling om engelska dryckesseder från äldsta tider, dricker gärna öl och är gift – fast hustrun nämns endast i enstaka av John Dickson Carrs böcker om honom.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Det krökta gångjärnet Bild på bokomslag för Den ihålige mannen
  • Matthew Shardlake

    Man

    Engelsk advokat som på 1500-talet anlitas av flera av landets mest inflytelseriks makthavare för att lösa besvärliga – och ofta politiskt känsliga – mordgåtor. Matthew Shardlake är puckelryggig och lär vara småvuxen, smal och mörkhårig samt blyg för kvinnor. Men, säger författaren C.J. Sansom, han är mycket intelligent, och med hjälp av duktiga medarbetare kan han lösa flera gåtfulla fall.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för
  • Kinsey Millhone

    Kvinna

    Amerikansk privatdetektiv med ett rörigt och delvis sorgfyllt privatliv: hennes föräldrar dog i en trafikolycka då hon var barn, hennes båda äktenskap slutade med skilsmässor och hennes förhållanden med män är kortvariga. Däremot är hon framgångsrik i sitt jobb, vilket framgår i en svit romaner av Sue Grafton. Hon gör även korta gästspel i några andra författares böcker.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för S som i saknad
  • Sam Kovac

    Man

    Tuff, medelålders polisman i Minneapolis, som ogärna följer regler och order, men ändå är en duktig polis, hävdar författaren Tami Hoag. Särskilt väl lyckas han då han får den yngre, rapptungade Nikki Liska som kollega, och då de tvingas arbeta var för sig känner sig båda missbelåtna. Sam Kovac har två äktenskap bakom sig, och lever så helt för jobbet att han inte ens städar sin lägenhet.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Mörkläggning