Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Burt Kobbat

    Man

    Svenskspråkig finsk journalist, som trött på redaktionsledningens sensationshunger säger upp sig för att frilansa. Det går trögt i början, men så får han till sin häpnad ett genombrott som barnboksförfattare, och den dystre Burt Kobbat blir genast mer gladlynt och positiv i deckarna av yrkeskollegan Staffan Bruun. Dessutom bidrar han mer eller mindre till lösningen av flera brottsfall.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Kinesisk rulett Bild på bokomslag för Club Domina Bild på bokomslag för Pizza al-Qaida Bild på bokomslag för Sibirisk cocktail Bild på bokomslag för Kannibalen
  • Myron Bolitar

    Man

    Lovande, snygg basketball-spelare, som skadade knäet och istället blev spelaragent – samt amatördetektiv. Myron Bolitar löser en rad mordfall, som vanligen äger rum i sportkretsar, i böcker av Harlan Coben. Ofta har han flickvänner (dock bara en i taget) som medhjälpare. Han har även en brorson, Mickey, som löser fall i en handfull ungdomsdeckare i vilka farbrodern medverkar som bifigur.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Löftet Bild på bokomslag för Försvunnen Bild på bokomslag för Livlinan Bild på bokomslag för Donatorn Bild på bokomslag för Mästaren
  • Yashim Togalu

    Man

    Han är lång, välbyggd, mellan 30 och 40 år gammal, med lockigt svart hår och vacker mustasch. Dessutom är han eunuck, och utreder på uppdrag av sultanen – som han troget tjänar – mord och andra brott i 1800-talets Istanbul. Yashim Togalu är inte ointresserad av kvinnor, enligt författaren Jason Goodwin, men förståeligt nog ägnar han sig hellre åt matlagning, franska romaner och mysterier.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Eunuckens gåta Bild på bokomslag för Ormstenens gåta Bild på bokomslag för Bellinis porträtt
  • Pontus Koch

    Man

    Han är född gotlänning, men är bosatt i Malmö där han också arbetar. Kriminalkommissarie Pontus Koch är medelålders, blek och mager, bär glasögon och har ”mahognyfärgat” hår. Han är också frånskild och ensamstående, samt alltid välklädd i grått och svart. Som mordutredare är han eftertänksam, noggrann – och rätt långsam, enligt hans skapare Sten Wilding (pseudonym för Bennie Liljenfors).

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Korpen Bild på bokomslag för Vita frun Bild på bokomslag för Soldaten i fält