Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Mari Johansson

    Kvinna

    Liksom sin skapare, Ingrid Kampås, är hon sjuksköterska i Halland. Dessutom är Mari Johansson änka sedan några år, och bor med sin lille son Anton hos svärföräldrarna Iris och Gösta i Sundsby utanför Varberg. Hon är kompetent, stillsam och tillbakadragen, men en god människokännare och duktig på att minnas detaljer – vilket hon har nytta av då hon av en slump blir involverad i mordfall.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Hjärta av is Bild på bokomslag för Skuggor av hat Bild på bokomslag för Människans varg
  • Myron Bolitar

    Man

    Lovande, snygg basketball-spelare, som skadade knäet och istället blev spelaragent – samt amatördetektiv. Myron Bolitar löser en rad mordfall, som vanligen äger rum i sportkretsar, i böcker av Harlan Coben. Ofta har han flickvänner (dock bara en i taget) som medhjälpare. Han har även en brorson, Mickey, som löser fall i en handfull ungdomsdeckare i vilka farbrodern medverkar som bifigur.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Löftet Bild på bokomslag för Försvunnen Bild på bokomslag för Livlinan Bild på bokomslag för Donatorn Bild på bokomslag för Mästaren
  • Fred Hellington

    Man

    Svensk mästerdetektiv, tidigare anställd vid Scotland Yard, som öppnar privat detektivbyrå vid Torsgatan i Stockholm på 1920-talet. Han har inte helt oväntat stora likheter med en viss Sherlock Holmes. Vid sin sida har han sin krönikör, engelsmannen Robinson ”Rob” Wilkins. Det är också under Wilkins namn som böckerna om Fred Hellington är publicerade, men de är skrivna av Harald Johnsson.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Den döda hämnerskan
  • Martin Beck

    Man

    Få läskunniga invånare i Sverige lär ha kunnat undgå att lära känna kommissarie Martin Beck i Stockholm, centralgestalt i Maj Sjöwalls och Per Wahlöös tio gemensamma romaner. Han är urtypen för den noggranne, olyckligt gifte och magsårsdrabbade polismannen i modern kriminallitteratur. Internationellt känd genom böckerna, men även genom en rad filmer för bio och TV.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Mannen på balkongen : roman om ett brott Bild på bokomslag för Brandbilen som försvann : roman om ett brott Bild på bokomslag för Mannen som gick upp i rök : roman om ett brott Bild på bokomslag för Polis, polis, potatismos! : roman om ett brott Bild på bokomslag för Polismördaren  : roman om ett brott +15 st