Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Sebastian Bergman

    Man

    Han var en omtyckt person, respekterad som rättspsykolog och ansedd som Sveriges främsta expert på gärningsmannaprofiler – tills han förlorade hustru och dotter i en naturkatastrof. Då slutade han jobba, blev sexmissbrukare och allmänt otillgänglig. Motvilligt har dock Sebastian Bergman tinat upp och låtit sig lockas tillbaka till sitt yrke i böckerna av Hans Rosenfeldt och Michael Hjorth.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Det fördolda Bild på bokomslag för Lärjungen Bild på bokomslag för Fjällgraven Bild på bokomslag för Den stumma flickan Bild på bokomslag för De underkända
  • Pernilla Bitén

    Kvinna

    Ofta – till hennes stora irritation – kallas hon ”Sverige vackraste polis”. Hon är lång, med mörkbrunt hår, fräknar, glittrande ögon och ett brett leende, enligt författaren Gösta Unefäldt. Pernilla Bitén är en duktig polis, som avancerar från kriminalassistent till kriminalchef i Strömstad. Hon gifter sig med kollegan Bo Kronborg, och de får tillsammans dottern Emma – samt två bostäder.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Dödligt handikapp Bild på bokomslag för Högt spel Bild på bokomslag för Hämnden är min, säger ... Bild på bokomslag för Den röda nyckeln Bild på bokomslag för ... dömes för mord … (Brottsbalken 3 kap. 1§)
  • James Bond

    Man

    För att vara en hemlig är Agent 007 James Bond extremt välkänd. Han arbetar för brittiska Secret Service som skickar honom på uppdrag över hela världen. Han har dyrbara vanor och stort kvinnotycke, men som sig bör är hans bakgrund höljd i dunkel. Han skapades av Ian Fleming, men flera andra författare har sedermera skrivit om honom, bl.a. Kingsley Amis, Jeffery Deaver och John Gardner.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Casino Royale Bild på bokomslag för Goldfinger Bild på bokomslag för I hennes majestäts hemliga tjänst
  • Hanne Wilhelmsen

    Kvinna

    Wilhelmsen kommer från en akademisk familj – pappan är professor – och till släktens förvåning och ogillande satsade hon på att bli polis. Dessutom är hon lesbisk. I övrigt är hon vacker och kör en rosafärgad Harley Davidson, tills hon blir skottskadad och rullstolsburen. Om hennes jobb och privatliv i Oslo har Anne Holt skrivit en svit romaner som fått internationell uppmärksamhet.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Utan eko Bild på bokomslag för Bortom sanningen : en Hanne Wilhelmsen-roman Bild på bokomslag för Saliga äro de som törsta Bild på bokomslag för Död joker Bild på bokomslag för 1222 över havet