Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Amanda Pharrell

    Kvinna

    När hon studerade på en högskola drömde hon en natt att hon blev våldtagen. I det mörka sovrummet försvarade hon sig och knivdödade en annan person – en ung kvinna. Efter att ha suttit sju år i fängelse har nu Amanda Pharrell slagit sig ner som privatdetektiv i ett glest befolkat hörn av Australien. Hon är, enligt författaren Candice Fox, liten till växten, och har blå ögon samt orange hår.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Crimson lake Bild på bokomslag för Redemption Point
  • Fin Macleod

    Man

    En medelålders, vardaglig säkerhetschef och f.d. kriminalare i Edinburgh, som flyttar till ön Lewis i Yttre Hebriderna sedan hans son blivit ihjälkörd. Detta har också lett till att hans äktenskap med hustrun Mona havererat. Fin Macleod är sliten och sorgsen, men blir i den s.k. Lewis-trilogin av Peter May indragen i kriminalfall som han löser genom sin kännedom om ön och dess befolkning.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Svarthuset Bild på bokomslag för Lewismannen Bild på bokomslag för Lewispjäserna
  • Ebba Schröder

    Kvinna

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Furioso Bild på bokomslag för Kassandra
  • Maureen O’Donnell

    Kvinna

    Hon är huvudperson i den prisbelönta Garnethill-trilogin av den skotska kriminalförfattaren Denise Mina. Unga Maureen är en människospillra: sexuellt utnyttjad av sin far, modern är alkoholist, brodern knarklangare. Själv har hon legat på mentalsjukhus, och inlett ett förhållande med sin psykiater. Men hon är envis och målmedveten, och kämpar för att lösa de problem och brott hon möter.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Död i Garnethill Bild på bokomslag för Exil Bild på bokomslag för Den sista utvägen