Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Garret Quirke

    Man

    Medelålders patolog i Dublin på 1950-talet, som då vi möter honom f.f.g. har alkoholproblem, men därefter nyktrar till. Han är medelålders, lång och har stort kvinnotycke, enligt författaren Benjamin Black (pseudonym för John Banville). Garret Quirke, som motvilligt löser mordgåtor, är änkling och hans dotter har uppfostrats av hustruns syster, gift med Quirkes fosterbror, som deras egen.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Christine Falls
  • Julius Balder Loman

    Man

    Svensk säkerhetsagent, verksam i sju romaner av K. Arne Blom med handlingen förlagd till åren runt och under andra världskriget. Loman (hans förnamn Julius Balder nämns endast en gång) är placerad i Lund, men gör flera resor till bl.a. Danmark och Tyskland. Inte mycket sägs om hans privatliv, men han har två söner. En av dem, Gunnar Mellberg, är poliskommissarie i flera romaner av Blom.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Krigsbarn
  • Tiny (Thobela) Mpayipheli

    Man

    Sydafrikansk krigare från xhosa-folket, beryktad frihetskämpe – tidigare ANC-soldat – men också Stasi-agent och prickskytt för KGB. Han är son till en fridsam pastor, och enligt författaren Deon Meyer ”fruktansvärt stor”, med mycket mörk hy och bländvita tänder. Thobela ”Tiny” Mpayiphelis är en duktig rugbyspelare samt under en period sambo med Miriam Nzululwazi vars död tar honom hårt.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Död i gryningen Bild på bokomslag för Devils peak Bild på bokomslag för Jägarens hjärta
  • Syster Fidelma

    Kvinna

    Keltisk konungadotter – och därmed prinsessa – som blir nunna och löser en rad mysterier i England och främst på Irland under 600-talet. Hon har stor hjälp av sin gode vän och sedermera make, den saxiske munken Broder Eadulf, berättar författaren Peter Tremayne (pseudonym för Peter Berresford Ellis). Syster Fidelma är vacker, med blågröna ögon och rött hår, och en god mor för sina barn.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för