Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Karin Adler

    Kvinna

    Hon är anställd av Göteborgspolisen, men de fall kriminalinspektör Karin Adler arbetar med utspelar sig vanligen i och kring Marstrand. Hon är vacker och ljushårig, och då hon lämnat sambon Göran – något han har rasande svårt att acceptera – bosätter hon sig på egna båten Andante. Hon inleder ett nytt förhållande, berättar författaren Ann Rosman, med den charmige kollegan Johan Lindblom.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Fyrmästarens dotter Bild på bokomslag för Själakistan Bild på bokomslag för Porto Francos väktare Bild på bokomslag för Mercurium Bild på bokomslag för Havskatten
  • Tom Reynolds

    Man

    En vänlig, lugn och humoristisk kriminalare i Dublin, som leder utredningarna av brutala mord i böcker av Jo Spain. Han är mellan 40 och 50 år gammal, med en lite sned näsa och svart grånande hår, samt lyckligt gift med Louise: de har den inte helt problemfria dottern Maria tillsammans. Tom Reynolds personlighet är baserad på författarens make Martin, som dock är journalist, inte polis.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Förlåt oss våra synder Bild på bokomslag för Frukta det du begär Bild på bokomslag för
  • Flavia de Luce

    Kvinna

    På 1950-talet var den moderlösa Flavia de Luce inte särskilt uppskattad av fadern och systrarna. Hon var visserligen en ganska vanlig och vardaglig 11-12–åring (med tandställning), men mogen för sin ålder, dessutom envis, egensinnig och smart samt sysslade med illaluktande kemiska experiment. Dessutom löste hon, till polisens förtrytelse, mord i de böcker som Alan Bradley skrivit om henne.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Den bittra pajens sötma Bild på bokomslag för Mord är ingen barnlek
  • Stefan Elg

    Man

    En vältränad – trots sitt flitiga rökande – och smärt kriminalinspektör i Himmelsholm, som är författaren K. Arne Bloms litterära version av Nässjö. Stefan Elg är centralfigur i stadens poliskollektiv, och har goda kontakter med bl.a. pressen och inte minst poliskollegorna i Lund. Han får ofta ta ansvar för utredningarna ute ”på fältet”, med kriminalkommissarie Frits Stuhrs välsignelse.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Med andra ögon