Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Maria Wern

    Kvinna

    Kriminalinspektör, först verksam i fiktiva Kronköping, där hon inte enbart utreder brott utan även försöker få familjelivet, med barn och en sällsynt odräglig äkta man, att gå ihop med en betungande arbetssituation. Senare får hon ett vikariat i Visby, och stannar så småningom på Gotland. Författaren Anna Jansson har även skrivit ungdomsdeckare med Werns son Emil i huvudrollen.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Stum sitter guden Bild på bokomslag för Alla de stillsamma döda Bild på bokomslag för Må döden sova Bild på bokomslag för Silverkronan Bild på bokomslag för Drömmar ur snö +20 st
  • Amanda Rönn

    Kvinna

    Hon är egentligen lärare, men har tröttnat på skolan och istället tagit ett vikariat som journalist i sin gamla hemstad Sundsvall. Amanda Rönn är född 1968, rödhårig, kommer från en stor familj, har ett något trassligt privatliv med olika älskare, men är framgångsrik som amatördetektiv i fem romaner av Emma Vall (gemensam pseudonym för Eva Swedenmark, Maria Herngren och Annica Wennström).

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Stilla flyter ån Bild på bokomslag för Slutpunkten Bild på bokomslag för Kattjakt Bild på bokomslag för Änglavakt Bild på bokomslag för Vänskapspakt
  • Francis Hancock

    Man

    Hans far var engelsman, modern från Indien. Själv är Francis Hancock begravningsentreprenör i London under andra världskriget, då tyskarna bombade staden. Hans upplevelser under första världskriget, då han var soldat, har gett honom psykiska problem. Han är mycket tillbakadragen, vilket dock inte hindrar att han är en duktig om än ovillig amatördetektiv i en svit böcker av Barbara Nadel.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Dödlig rättvisa Bild på bokomslag för Sorgens arv
  • Anja Kullnäs

    Kvinna

    Kriminalinspektör Anja Kullnäs betraktas som den första realistiskt skildrade kvinnliga huvudpersonen i en svensk polisroman. Tyvärr skrev Elisabet Kågerman dock endast två böcker om henne. Anja arbetar i den fiktiva hamnstaden Håvik i Skåne. Hon är några och 30 år gammal, ett av flera syskon, och har en pojkvän som heter Stefan. Men de är särbo – hon föredrar att dela bostad med sin katt.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Rabies ... Bild på bokomslag för Glasblåsare Jaan Lindegrens död