Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Nikki Liska

    Kvinna

    Kvinnlig polis i Minneapolis, frånskild med två tonårssöner och tillsammans med kollegan Sam Kovac huvudperson i en svit kriminalromaner av Tami Hoag. Nikki Liska är repliksnabb och tuff och har en hel del humor. Hon kommer väl överens med den äldre Kovac, och de saknar varandra – varför de fortsätter samarbeta – då hon flyttar till en cold case-grupp för att få mer tid över för sönerna.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Mörkläggning
  • Svante Karlsson

    Man

    Statstjänsteman, amatördetektiv och schackentusiast i Stockholm som är huvudperson i två deckare av Waldemar Hammenhög. I ”Fallet Antonsson” träffar han den ampra polisdottern Beate-Marie ”Maja” Frankman som gifter sig med honom, och de löser gemensamt mordgåtan i ”Fallet Sehling”. Svante Karlsson ser vardaglig men trevlig ut, är 30–35 år gammal och grovt byggd med en begynnande rondör.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Fallet Sehling
  • Nils Bredberg

    Man

    Duktig och effektiv kriminalare i Stockholm, som dock har ett rörigt privatliv vilket inkluderar en otrogen, missbelåten hustru samt det faktum att han ofta förälskar sig i kvinnor han möter. Nils ”Nisse” Bredberg är medelålders, trött och sliten av ett stressigt jobb, men kan ibland ta igen sig i sin bekväma ”tänkarfåtölj” i arbetsrummet. Kjell E. Genberg har skrivit tre romaner om honom.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Äppelkrigaren Bild på bokomslag för Persikohuden Bild på bokomslag för Bananstjälken
  • John Puller

    Man

    Hans far är en legendomsusad general, hans mor försvann då han var liten och hans bror sattes i fängelse för landsförräderi. Enligt David Baldacci är John Puller storvuxen ”som ett berg” och dessutom den amerikanska armens bästa utredare. Han är vältränad, attraktiv och okuvlig då han söker sanningen. Han har tillfälliga förhållanden med olika kvinnor, bl.a. Pentagon-generalen Julie Carson.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Dagen noll Bild på bokomslag för De bortglömda Bild på bokomslag för Landsförrädaren Bild på bokomslag för Ingenmansland