Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Camille Verhœven

    Man

    Författaren Pierre Lemaitre gör inte livet lätt för sin medelålders kriminalkommissarie Camille Verhœven i Paris. Hans gravida hustru Irène torteras till döds i första boken: i den fjärde blir hans flickvän Anne Forestier nästan dödad i samband med ett rån. Den kortvuxne (145 cm) och helt skallige polismannen, som inte alltid är särskilt sympatisk, löser fallen: därefter säger han upp sig.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Alex Bild på bokomslag för Camille Bild på bokomslag för Irène Bild på bokomslag för Rosy & John
  • Paul Kennet

    Man

    Flitig piprökare, fil.dr. samt läroverksadjunkt som i tio pusseldeckare av H.-K. Rönblom medverkar till att mord blir uppklarade på olika håll i Sverige. Paul Kennet är en tämligen intetsägande herre med ofta okammad blond pannlugg och sägs se ut som ”en ursäkt på stående fot”. Han får hjälp i sina undersökningar av systern Susanne Mattsman, senare av hustrun, modejournalisten Lena Åtvid.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Bok över obefintliga Bild på bokomslag för Död bland de döda Bild på bokomslag för Död men obegråten Bild på bokomslag för Döden i grytan Bild på bokomslag för Höstvind och djupa vatten
  • Easy (Ezekiel) Rawlins

    Man

    Afroamerikansk krigsveteran, som i slutet av 1940-talet etablerar sig som privatdetektiv i Los Angeles. I böckerna av Walter Mosley får man följa hans liv under följande decennier. T.ex. gifter sig Ezekiel Porterhouse ”Easy” Rawlins med Regina, får dottern Edna och adopterar den stumme Jesus. Easy är sympatisk, snabbtänkt, ser trevlig ut och talar ett fantastiskt, tidsenligt slangspråk.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Svart dam Bild på bokomslag för En liten gul hund
  • John Cardinal

    Man

    Han är en uppskattad polis och familjefar då hans hustru hittas död efter vad som förmodas vara självmord. Dessutom är kriminalaren Cardinal utan att själv veta det misstänkt för att ha tagit mutor. Han frias, och börjar arbeta med s.k. cold cases i den fiktiva staden Algonquin Bay i Ontario i Kanada tillsammans med den yngre kollegan Lise Delorme i en svit kriminalromaner av Giles Blunt.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Fruset offer Bild på bokomslag för En stilla storm Bild på bokomslag för Schamanen Bild på bokomslag för När du läser detta Bild på bokomslag för Fader Död