Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Robbie (Robert) Lewis

    Man

    Gladlynt, tålmodig och noggrann kriminalinspektör i Oxford, som är den något buttre kommissarie Morses högra hand och trogne följeslagare i kriminalromanerna av Colin Dexter. Lewis förnamn nämns sällan i böckerna, och i TV-serierna kallas han Robbie. I romanerna är han lyckligt gift med Valerie och har två barn; i den senare TV-serien där han själv är huvudperson är han en äldre änkling.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Sista bussen till Woodstock Bild på bokomslag för Räkenskapens dag
  • Matthew Cave

    Man

    En ung dansk journalist med ett vardagligt utseende, som lider av svåra mardrömmar sedan hans hustru och deras ofödda barn dödats i en trafikolycka. I böckerna av Mads Peder Nordbo har Matthew Cave tagit jobb på Grönland, där han träffar och förälskar sig i den ilskna unga inuitkvinnan Tupaarnaq Siegstad, som suttit i fängelse, och de engagerar sig i utredningarna av flera brutala mord.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Flickan utan hud Bild på bokomslag för Mannen från Thule
  • Maria Wern

    Kvinna

    Kriminalinspektör, först verksam i fiktiva Kronköping, där hon inte enbart utreder brott utan även försöker få familjelivet, med barn och en sällsynt odräglig äkta man, att gå ihop med en betungande arbetssituation. Senare får hon ett vikariat i Visby, och stannar så småningom på Gotland. Författaren Anna Jansson har även skrivit ungdomsdeckare med Werns son Emil i huvudrollen.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Stum sitter guden Bild på bokomslag för Alla de stillsamma döda Bild på bokomslag för Må döden sova Bild på bokomslag för Silverkronan Bild på bokomslag för Drömmar ur snö +20 st
  • Tony Hill

    Man

    Anthony ”Tony” Hill är legitimerad psykolog samt en skicklig och av polisen i Bradford ofta anlitad profilerare i en svit kriminalromaner av Val McDermid. Han samarbetar med den kvinnliga kriminalaren Carol Jordan, och de har ett komplicerat privat förhållande. Hill är sjuklig, sexuellt dysfunktionell och det finns detaljer som nämner en olycklig och psykiskt påfrestande uppväxt.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Den sista frestelsen Bild på bokomslag för Andras plåga Bild på bokomslag för Sjöjungfrun sjöng sin sång Bild på bokomslag för Under ingrodda ärr Bild på bokomslag för Med gift i blodet