Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Irene Huss

    Kvinna

    Kriminalinspektör i Göteborg, gift med en duktig köksmästare och mor till två tvillingflickor i tonåren som ger föräldrarna problem genom att periodvis intressera sig för bl.a. nynazismen och veganmat. Huss kämpar som kvinna i ett mansdominerat yrke mot fördomar, men har av sin skapare Helene Tursten även försetts med ett EM-guld i ju-jutsu vilket ibland är henne till nytta i tjänsten.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Glasdjävulen Bild på bokomslag för Den krossade tanghästen Bild på bokomslag för Kallt mord Bild på bokomslag för Kvinnan i hissen och andra mystiska historier Bild på bokomslag för Guldkalven +8 st
  • Roy Grace

    Man

    Kriminalkommissarie i Brighton, 40-plussare som när han inte löser mord i en rad böcker av Peter James söker efter hustrun Sandy. Hon försvann spårlöst på hans 30-årsdag, och när han så småningom lyckas spåra henne upptäcker han att han har en son, Bruno. Roy Grace har blont, kort hår, en någon skev näsa och kör en Aston Martin. Så småningom får han en ny partner, Cloe, och ännu ett barn.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Levande begravd Bild på bokomslag för Ett snyggt lik Bild på bokomslag för Långt ifrån död Bild på bokomslag för Död mans fotspår Bild på bokomslag för Den enes död +13 st
  • Sven Thorén

    Man

    Kriminalkommissarie i Stockholm, och en viktig person i de flesta av Uno Palmströms samhällskritiska deckare. Sven Thorén tycker – sitt yrke till trots – illa om att snoka i människors privatliv. Hans eget är inte så lyckligt: han och hustrun Anita försöker förgäves få barn, och deras misslyckande leder till att hon begår självmord. Han sörjer, och tröstar sig med fisketurer till Norrland.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Maratonmannen Bild på bokomslag för Bara till graven Bild på bokomslag för Där kanonen blommar : en kriminell roman Bild på bokomslag för Hundarna yla för lik Bild på bokomslag för Mördare! Mördare!
  • Armand Gamache

    Man

    Kriminalkommissarie vid Sûrete de Québec i Kanada, som sedermera säger upp sig och löser brottsfall på egen hand. Författaren Louise Penny beskriver honom som kompakt byggd, distingerad med väderbitet, slätrakat ansikte och mörkt, grånande hår. Armand Gamache bor i det lilla samhället Three Pines, och är lyckligt gift med Reine-Marie, med vilken han har två barn: de har även ett barnbarn.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Nådastöt Bild på bokomslag för Mörkt motiv Bild på bokomslag för Den grymmaste månaden Bild på bokomslag för Ett förbud mot mord Bild på bokomslag för Ett ohyggligt avslöjande +8 st