Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Kristin Bye

    Kvinna

    Cirka 30 år gammal är Kristin Bye känd TV-journalist och -personlighet i hemlandet Norge. Hennes skapare Tom Egeland beskriver henne som lång och slank, med gröna ögon och rödbrunt hår. Hon är intresserad av mystik, vilket inte alltid uppskattas av hennes gode vän och medarbetare, journalistveteranen Gunnar Borg. Hon är singel men har ett särboförhållande med dokusåpakändisen Christoffer.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Vargnatten
  • Liz (Elizabeth) Carlyle

    Kvinna

    Den kvicktänkta brittiska säkerhetsagenten Elizabeth ”Liz” Carlyle arbetar sedan 1994 för MI5 och senare MI6. Hon är – enligt författaren Stella Remington – 34 år i första boken om henne, 168 cm lång, har brunt hår och gråblå ögon och betecknas som söt. Hon bor i en enkel liten lägenhet i London och är ensamstående, men tillfredsställer sitt sexbehov med en gift man som hon inte är kär i.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för I riskzonen
  • Maria Lindh

    Kvinna

    Kriminalinspektör Maria Lindh flyttar med maken Jonas – framgångsrik kock – och lilla dottern Emilie Beata från Stockholm till Filipstad. Trots att hon tjänstgör i Örebro och är specialiserad på miljöbrott blir hon upprepade gånger indragen i mordutredningar i hemstaden. Hon är en skicklig utredare, samt blond, lång och slank, med tunna läppar och liten näsa, berättar Birgitta Edlund.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Den ammande polisen Bild på bokomslag för Den badande kocken Bild på bokomslag för Den sjungande skorpionen
  • Fin Macleod

    Man

    En medelålders, vardaglig säkerhetschef och f.d. kriminalare i Edinburgh, som flyttar till ön Lewis i Yttre Hebriderna sedan hans son blivit ihjälkörd. Detta har också lett till att hans äktenskap med hustrun Mona havererat. Fin Macleod är sliten och sorgsen, men blir i den s.k. Lewis-trilogin av Peter May indragen i kriminalfall som han löser genom sin kännedom om ön och dess befolkning.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Svarthuset Bild på bokomslag för Lewismannen Bild på bokomslag för Lewispjäserna