Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Garret Quirke

    Man

    Medelålders patolog i Dublin på 1950-talet, som då vi möter honom f.f.g. har alkoholproblem, men därefter nyktrar till. Han är medelålders, lång och har stort kvinnotycke, enligt författaren Benjamin Black (pseudonym för John Banville). Garret Quirke, som motvilligt löser mordgåtor, är änkling och hans dotter har uppfostrats av hustruns syster, gift med Quirkes fosterbror, som deras egen.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Christine Falls
  • Judy Hammer

    Kvinna

    Kommissarie Judy Hammer är polischef i North Carolina, Virginia, där hon har att kämpa mot såväl storstadsbrottslighet som envetna öbor i en kort svit romaner av Patricia Cornwell. Hammer är medelålders, olyckligt gift men förtjust i den unge kollegan Andy Brazil, som blir hennes högra hand. I böckerna om dem blandas realistiskt skildrat polisarbete med en del mer osannolika inslag.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Farligt fiske Bild på bokomslag för Getingboet Bild på bokomslag för Fula fiskar
  • Jan Jordi Kazanski

    Man

    Då hustrun och dottern avlider i en bilolycka bryter CIA-agenten Jan Jordi Kazanski samman. Men hans sjukskrivning avbryts av hans chefer, som skickar honom på flera farliga uppdrag i olika länder. Detta trots att han enligt sin skapare Jens Henrik Jensen är trött och sliten, vilket syns på påsarna under hans ögon och det grånande svarta håret. Flickvännen Ewa är dock ett ljus i hans liv.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Käringen i Krakow Bild på bokomslag för Hovnarren i Murmansk
  • Stratham Younger

    Man

    Enligt författaren Jed Rubenfeld är fiktive Stratham Younger den första ”riktige” psykoanalytikern i USA, verksam i början av 1900-talet och huvudperson i två historiska deckare. Han är en vältränad, tämligen ung krigsveteran, lång med lätt väderbiten hud och ett ansikte som många kvinnor fastnar för. Han löser sina fall tillsammans med den något resignerade polismannen Jimmy Littlemore.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Bild på bokomslag för