Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Victor Legris

    Man

    I slutet av 1800-talet driver han en bokhandel, Librairie Elzévir, i Paris tillsammans med sin japanske adoptivfar Kenji Mori. På fritiden är Victor Legis entusiastisk amatördetektiv och -fotograf. Han är något av en klädsnobb, atletiskt byggd och har ett utseende som intresserar kvinnor. Claude Izner (pseudonym för Liliane Korb och Laurence Lefèvre) har skrivit en svit romaner om honom.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Mordet i Eiffeltornet Bild på bokomslag för Mysteriet på Père-Lachaise Bild på bokomslag för Döden i Montmartre Bild på bokomslag för Mördaren i Marais
  • Francis Hancock

    Man

    Hans far var engelsman, modern från Indien. Själv är Francis Hancock begravningsentreprenör i London under andra världskriget, då tyskarna bombade staden. Hans upplevelser under första världskriget, då han var soldat, har gett honom psykiska problem. Han är mycket tillbakadragen, vilket dock inte hindrar att han är en duktig om än ovillig amatördetektiv i en svit böcker av Barbara Nadel.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Dödlig rättvisa Bild på bokomslag för Sorgens arv
  • Efraim Nylander

    Man

    Pensionerad provinsialläkare samt deckarfantast, som är den som helt eller delvis löser fallen i Ulf Durlings tidigaste böcker. Efraim Nylander är ungkarl, ganska rund (över 100 kg) med dubbelhakor, samt skallig med undantag för en krans av vitt hår. Han är mycket vänlig, en god sällskapsmänniska och har en skarp hjärna som förmår att koppla ihop även udda fakta till logiska resonemang.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Annars dör man : roman om en brottsling Bild på bokomslag för Gammal ost : detektivromantiserad berättelse som sönderfaller i tre tragiska delar Bild på bokomslag för Hemsökelsen Bild på bokomslag för Säg PIP! : detektiv roman i Ess-dur
  • Amanda Paller

    Kvinna

    Hennes syster blev våldtagen, men utredningen lades ner och systern begick självmord. Detta var – förklarar författaren Anna Karolina (eg. Anna Larsson) – skälet till att Amanda Paller utbildade sig till polis. Hon är stationerad i Västerort i Stockholm och duktig i jobbet, men har problem – bl.a. sedan hon fått tvillingar med dömde värdetransportrånaren och knarklangaren Adnan Nasimi.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Stöld av babian Bild på bokomslag för Står dig ingen åter Bild på bokomslag för Mullvaden