Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Rina Lazarus

    Kvinna

    26 år gammal är den ortodoxa judinnan Rina Lazarus änka och ensamstående mamma till två små pojkar. I samband med ett mordfall lär hon känna polismannen Peter Decker, och sedan denne bytt religion gifter hon sig med honom varefter de får en dotter. Författaren Faye Kellerman låter dem också tillsammans lösa en serie brottsfall, där de turas om att spela huvudrollen, och ibland delar på den.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Examensfesten Bild på bokomslag för Den svåraste av synder Bild på bokomslag för Be för ditt liv Bild på bokomslag för I blindo Bild på bokomslag för Återfinns död eller levande
  • Anne-kin Halvorsen

    Kvinna

    Förnamnet skrevs Annekin – utan bindestreck – när Kim Småge introducerade henne i en långnovell. Därefter blev det Anne-kin: hon är polisassistent i Trondheim, där hennes envishet, tålamod och hetsiga humör gör att hon hamnar i farliga situationer när hon löser fall med modern brottslighet. På fritiden lyssnar hon på blues på sin dyra musikanläggning, eller badar i Trondheimsfjorden.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Sub Rosa Bild på bokomslag för En kärnfrisk död Bild på bokomslag för Containerkvinnan
  • Garret Quirke

    Man

    Medelålders patolog i Dublin på 1950-talet, som då vi möter honom f.f.g. har alkoholproblem, men därefter nyktrar till. Han är medelålders, lång och har stort kvinnotycke, enligt författaren Benjamin Black (pseudonym för John Banville). Garret Quirke, som motvilligt löser mordgåtor, är änkling och hans dotter har uppfostrats av hustruns syster, gift med Quirkes fosterbror, som deras egen.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Christine Falls
  • Anders Knutas

    Man

    Kriminalkommissarie vid polisen i Visby, där han arbetat i mer än 30 år, enligt författaren Mari Jungstedt. Knutas är i övre medelåldern, säker i yrket, tämligen eftertänksam och noggrann med detaljer i utredningarna. Han har varit gift med den danska barnmorskan Line, med vilken han har tvillingar – vuxna i de senaste böckerna. Äktenskapet slutade med skilsmässa, vilket tagit honom hårt.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Den du inte ser Bild på bokomslag för I denna stilla natt Bild på bokomslag för Den inre kretsen Bild på bokomslag för Den döende dandyn Bild på bokomslag för I denna ljuva sommartid +12 st