Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Anders Knutas

    Man

    Kriminalkommissarie vid polisen i Visby, där han arbetat i mer än 30 år, enligt författaren Mari Jungstedt. Knutas är i övre medelåldern, säker i yrket, tämligen eftertänksam och noggrann med detaljer i utredningarna. Han har varit gift med den danska barnmorskan Line, med vilken han har tvillingar – vuxna i de senaste böckerna. Äktenskapet slutade med skilsmässa, vilket tagit honom hårt.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Den du inte ser Bild på bokomslag för I denna stilla natt Bild på bokomslag för Den inre kretsen Bild på bokomslag för Den döende dandyn Bild på bokomslag för I denna ljuva sommartid +12 st
  • Fader Brown

    Man

    Den förnamnslöse katolske prästen fader Brown är verksam i England. Han har ett runt, intetsägande ansikte och ett paraply som han ständigt tappar; dessutom brukar han bära med sig pappersinslagna paket som han har svårt att hålla ordning på. Men han är även en av de bästa amatördetektiverna i litteraturen, huvudperson i fem klassiska novellsamlingar (men ingen roman) av G.K. Chesterton.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för
  • Matthew Shardlake

    Man

    Engelsk advokat som på 1500-talet anlitas av flera av landets mest inflytelseriks makthavare för att lösa besvärliga – och ofta politiskt känsliga – mordgåtor. Matthew Shardlake är puckelryggig och lär vara småvuxen, smal och mörkhårig samt blyg för kvinnor. Men, säger författaren C.J. Sansom, han är mycket intelligent, och med hjälp av duktiga medarbetare kan han lösa flera gåtfulla fall.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för
  • Bjørn Beltø

    Man

    Norsk arkeolog, som löser mysterier med religiös anknytning i en svit av Tom Egelands romaner. Bjørn Beltø är drygt 30 år gammal och albino, vilket bl.a. gör att han har dålig syn samt blek hy. Han är singel och har svårt att få förhållanden att fungera, trots att han intresserar vissa kvinnor. Periodvis lider han av ångest, och sitter då helst hemma och lyssnar på klassisk musik.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Cirkelns ände