Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Gunnar Mellberg

    Man

    Kriminalinspektör, senare -kommissarie, i Lund. Han är lång, kraftigt byggd, röker pipa och är intresserad av trädgårdsskötsel. Med hustrun Ann har han fyra barn. K. Arne Blom har skrivit fem romaner samt en LL-bok om Gunnar Mellberg. I de första romanerna spelar han en mindre men viktig roll, i den sista avslöjas han som son till en annan av Bloms huvudpersoner, säkerhetsagenten Loman.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Krigsbarn
  • Margareta Nordin

    Kvinna

    Hon sägs vara den första lesbiska polisen i svensk deckarlitteratur: hon har ett inte okomplicerat förhållande med kollegan Camilla. Kriminalinspektör Margareta Nordin i Göteborg har yvigt blont hår, och hennes kroppskonstitution får enligt författaren Inger Jalakas ”vissa män att tänka på en vacker valkyria”. Hon löser i första hand fall med mord på eller övergrepp mot kvinnor och barn.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Borde vetat bättre Bild på bokomslag för Sinne utan svek Bild på bokomslag för Den ryske mannen Bild på bokomslag för Ur min aska Bild på bokomslag för Hat
  • Euthanasia Bondeson

    Kvinna

    Hon har kallats en korsning mellan Fredrika Bremer och Sherlock Holmes. Den medelålders, ironiska kvinnorättskämpen och författaren, skapad av Carina Burman, är ständigt på resande fot tillsammans med sin unga sällskapsdam Agnes. Euthanasia Bondeson är singel, klär sig gärna i manskläder, är beväpnad med en värjkäpp och röker cigarrer. Samt har en god vän i Owain Evans från Scotland Yard.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Babylons gator : ett Londonmysterium Bild på bokomslag för Vit som marmor : ett romerskt mysterium Bild på bokomslag för Hästen från Porten : ett österländskt äventyr
  • Jackson Lamb

    Man

    Misantropisk chef för Slough House, en avdelning för avdankade spioner och agenter i engelska MI5. Jackson Lamb, centralfigur i en romansvit av Mick Herron, är en gammal spion som gått ner sig. Han är lång, har ett ”frånstötande” ansikte, är cynisk och sarkastisk, kedjerökare och har dålig personlig hygien. Det hindrar inte att han och hans avdelning lyckas lösa flera känsliga spionfall.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Bild på bokomslag för