Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Paul Kennet

    Man

    Flitig piprökare, fil.dr. samt läroverksadjunkt som i tio pusseldeckare av H.-K. Rönblom medverkar till att mord blir uppklarade på olika håll i Sverige. Paul Kennet är en tämligen intetsägande herre med ofta okammad blond pannlugg och sägs se ut som ”en ursäkt på stående fot”. Han får hjälp i sina undersökningar av systern Susanne Mattsman, senare av hustrun, modejournalisten Lena Åtvid.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Bok över obefintliga Bild på bokomslag för Död bland de döda Bild på bokomslag för Död men obegråten Bild på bokomslag för Döden i grytan Bild på bokomslag för Höstvind och djupa vatten
  • Eva Ström

    Kvinna

    Energisk ung kriminalinspektör, född i Vietnam och adopterad i Sverige. Eva Ström hade en svår uppväxt, men utbildade sig till polis, och fick en tjänst i Ystad. Senare förflyttas hon till Malmö. Hon arbetar i par med Jonny Lilja i böckerna av Olle Lönnaeus. Hon styrketränar, har en kompakt kroppshydda, brett ansikte med sneda ögon och är bosatt med flickvännen Britt i ett hus på landet.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Jonny Liljas skuld Bild på bokomslag för Marias tårar Bild på bokomslag för Tiggarens hand
  • Henrik Pettersson

    Man

    En cirka 30 år gammal småfifflare, smal, mellanblond, ogift och empatilös. Han är bosatt i Stockholm där han missköter olika jobb och kopplar av med droger och sex tills han råkar riktigt illa ut i en trilogi kriminalromaner av Anders de la Motte och blir jagad inte bara av polisen. Henrik ”HP” Petterssons storasyster Rebecca Normén är dock polis och kan hjälpa honom då han råkat illa ut.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Geim Bild på bokomslag för Buzz Bild på bokomslag för Bubble
  • Vilhelm Persson

    Man

    Den hypokondriske, knarrige och pensionerade adjunkten – känd för sitt sirliga och korrekta språkbruk – är en ytterst motvillig ”Watson” till sin svåger, det oförbränneliga Statsrådet i Bo Baldersons pusseldeckare. Allt Vilhelm Persson önskar sig är lugn och ro, men Statsrådet använder honom glatt för sina inte alltid korrekta eller ens lagligt genomförda utredningar av gåtfulla mordfall.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Statsrådet och döden