Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Julius Balder Loman

    Man

    Svensk säkerhetsagent, verksam i sju romaner av K. Arne Blom med handlingen förlagd till åren runt och under andra världskriget. Loman (hans förnamn Julius Balder nämns endast en gång) är placerad i Lund, men gör flera resor till bl.a. Danmark och Tyskland. Inte mycket sägs om hans privatliv, men han har två söner. En av dem, Gunnar Mellberg, är poliskommissarie i flera romaner av Blom.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Krigsbarn
  • Robert Krüger

    Man

    Efter att ha arbetat för Läkare utan gränser i Somalia får han anställning som akutläkare i Göteborg. Där dras han genom yrket mer eller mindre oförskyllt in i ett antal mordfall, som Peter Gissy skildrat i några romaner. Robert ”Robban” Krüger är lång och mörk, ser trevlig ut och är sambo med radioreportern Jonna i ett inte helt gnisselfritt förhållande. De har gemensamt dottern Hilda.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Diagnos: mördad Bild på bokomslag för Diagnos: strypt Bild på bokomslag för Diagnos: gisslan
  • Alan Banks

    Man

    Kriminalkommissarie Banks arbetar i staden Eastvale i den fiktiva Yorkshire-regionen Swainsdale. Han är en lugn, metodisk polisman som med stor intuition löser fall i romaner och noveller av engelsmannen Peter Robinson. Bredvid arbetet är Banks intresserad av modelljärnvägar, 60-talsrock samt kollegan Annie Cabbot som han har ett löst förhållande med efter skilsmässan från hustrun Sandra.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för En ovanligt torr sommar Bild på bokomslag för I ondskans spår Bild på bokomslag för Efter alla år av saknad Bild på bokomslag för En lek med eld Bild på bokomslag för En märklig affär +18 st
  • Sebastian Bergman

    Man

    Han var en omtyckt person, respekterad som rättspsykolog och ansedd som Sveriges främsta expert på gärningsmannaprofiler – tills han förlorade hustru och dotter i en naturkatastrof. Då slutade han jobba, blev sexmissbrukare och allmänt otillgänglig. Motvilligt har dock Sebastian Bergman tinat upp och låtit sig lockas tillbaka till sitt yrke i böckerna av Hans Rosenfeldt och Michael Hjorth.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Det fördolda Bild på bokomslag för Lärjungen Bild på bokomslag för Fjällgraven Bild på bokomslag för Den stumma flickan Bild på bokomslag för De underkända