Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Olle Villner

    Man

    Medelålders journalist, specialiserad på resereportage, som halva året är bosatt i franska Provence. Han skapades av Stig O. Blomberg, som också använde namnet Olle Villner som pseudonym för sina fyra första deckare. Villner är charmig och har ett trevligt utseende, varför kvinnor – även yngre – lätt faller för honom. Han har varit gift en kort period, och har en son, Olle F. Villner.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Mord i Bohuslän Bild på bokomslag för Mord vid Fyrisån Bild på bokomslag för Brottsplats Bergslagen Bild på bokomslag för Mordplats Klarälven Bild på bokomslag för Mord i Roslagen +6 st
  • Tess Monaghan

    Kvinna

    Hon var stjärnreporter i hemstaden Baltimore när tidningen hon jobbade på lades ner. Men Laura Lippman lät Tess Monaghan bli framgångsrik privatdetektiv. Hon är en smart och resolut 29-åring, 175 cm lång och gänglig med axellångt hår samlat i en fläta och stor byst. Och till sin häpnad blir hon också mor till dottern Carla Scout med sin pojkvän, den sex år yngre musiken Ed ”Crow” Ransome.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för I spindelns nät Bild på bokomslag för Skyddslingen
  • Tom Thorne

    Man

    Thorne är en medelålders, något sliten kriminalare i London, i de tidiga böckerna profillöst konventionell. Hans skapare Mark Billingham har dock efterhand utvecklat honom till en mångsidig karaktär med goda och dåliga sidor: han är envis och noggrann, men kan vara stingslig och sur och begår ibland fatala misstag. Långt om länge inleder han ett förhållande med kollegan Helen Weeks.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Sömntuta Bild på bokomslag för Offerlek Bild på bokomslag för Vedergällningen Bild på bokomslag för Den brinnande flickan Bild på bokomslag för Livlös
  • Jane Rizzoli

    Kvinna

    Samarbetar i en rad böcker av Tess (eg. Terry) Gerritisen med rättsläkaren Maura Isles. Själv är Jane Rizzoli kriminalpolis, men arbetar även som föreläsare för FBI. Hon föddes i mitten av 70-talet, är attraktiv med svart hår och bruna ögon samt gift med Gabriel Dean som hon har barn med. Hon är känd för att vara sarkastisk, men även för att vara en självständig kvinna och duktig detektiv.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Bild på bokomslag för Bild på bokomslag för Bild på bokomslag för Bild på bokomslag för +8 st