Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Adam Dalgliesh

    Man

    Framgångsrik och respekterad kriminalpolis och poet i romaner av P.D. James – som i första boken dock skrev hans efternamn Dalgleish, vilket lett till viss förvirring. Han är en typisk engelsk gentleman, lågmäld, saklig, osentimental, som ibland arbetar mer som en klassisk brittisk privatdetektiv än polisman, och som vant och smidigt rör sig i skilda geografiska och sociala miljöer.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Döden går ronden Bild på bokomslag för Mord i sinnet Bild på bokomslag för Onaturlig död Bild på bokomslag för Slut hennes ögon Bild på bokomslag för Yttersta domen
  • Peter Pascoe

    Man

    Den välutbildade, väluppfostrade, intelligente men något fantasilöse kriminalaren Peter Pascoe är ständig följeslagare till sin burduse chef Andy Dalziel i deckare av Reginald Hill. Pascoe har bekymmer: förutom Dalziel även en far som aldrig kunnat acceptera att sonen blev polis istället för bonde, samt en hustru, Ellie – de har ett barn tillsammans – i ett äktenskap som knakar i fogarna.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Mysteriespel : en Dalziel och Pascoe-roman Bild på bokomslag för Det mörka arvet : en Dalziel och Pascoe-roman Bild på bokomslag för Under jorden : en Dalziel och Pascoe-roman Bild på bokomslag för Bländverk : en Dalziel och Pascoe-roman Bild på bokomslag för Godmorgon midnatt : en Dalziel och Pascoe-roman +8 st
  • Kristin Bye

    Kvinna

    Cirka 30 år gammal är Kristin Bye känd TV-journalist och -personlighet i hemlandet Norge. Hennes skapare Tom Egeland beskriver henne som lång och slank, med gröna ögon och rödbrunt hår. Hon är intresserad av mystik, vilket inte alltid uppskattas av hennes gode vän och medarbetare, journalistveteranen Gunnar Borg. Hon är singel men har ett särboförhållande med dokusåpakändisen Christoffer.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Vargnatten
  • Avi (Avraham) Avraham

    Man

    Han är inte så framgångsrik och begår ibland misstag som gör honom osäker och melankolisk. Men författaren Dror Mishani beskriver den kortvuxne, vardaglige kriminalaren Avraham Avraham i Holon – en förstad till Tel Aviv – som envis, och det gör att han når resultat. Han är singel, tillbringar sina kvällar framför TV:n och beundrar sin kvinnliga chef Ilana Lis, som han är lite rädd för.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Utsuddade spår Bild på bokomslag för Okänt hot