Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Maisie Dobbs

    Kvinna

    Ung, modig och intelligent privatdetektiv som började arbeta som tjänsteflicka då hon var bara 13 år gammal. Maisie Dobbs hade en välvillig kvinnlig arbetsgivare, och fick studera till sjuksköterska och psykolog. Hon förälskade sig i en läkare som dödades i första världskriget, och 1929 startade hon en egen detektivbyrå. Jacqueline Winspear har skrivit fler än ett dussin böcker om henne.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Maisie Dobbs Bild på bokomslag för Med lätta bevis Bild på bokomslag för Lögnen
  • Harry Kvist

    Man

    Han är en udda personlighet och amatördetektiv: en ex-boxare och kåkfarare som arbetar som indrivare, är bisexuell och dricker för mycket. Han är verksam i Stockholm på 1930-talet i en trio romaner av Martin Holmén. Harry ”Kvisten” Kvist är ensamstående, med få vänner (men många ”bekanta”) inte särskilt smart, men kraftigt byggd, och tar allt för gärna till knytnävarna när det blir bråk.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Nere för räkning Bild på bokomslag för Clinch Bild på bokomslag för Slugger
  • Dicte Svendsen

    Kvinna

    Hon är journalist, under senare år på frilansbasis, och bosatt utanför Aarhus i Danmark. Hon har en pojkvän, Bo, en dotter, Rose, och en son, Peter Boutrup, som hon tvingades adoptera bort då han föddes. Han är f.d. fängelsekund, och medverkar i flera av de deckare som Elsebeth Egholm skrivit om Dicte – i några är han t.o.m. huvudperson. Böckerna kategoriseras dock som s.k. femikrimi.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Dolda fel och brister Bild på bokomslag för Självrisk Bild på bokomslag för Personskada Bild på bokomslag för Närmast anhörig
  • Astrid Sammils

    Kvinna

    Medelålders diplomat, som skapade en skandal på UD då hon offentligt avslöjade att hon hittat sin dåvarande make i en mycket intim situation med rikets kvinnliga utrikesminister. Attraktiva och målmedvetna Astrid Sammils drar sig tillbaka till Dalarna, där hon växt upp, börjar av en slump agera amatördetektiv och löser fall tillsammans med väninnan Carina Svahn i böcker av Ingrid Hedström.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Bortfall Bild på bokomslag för Måltavla Bild på bokomslag för Brandgata