Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Charlie Chan

    Man

    Charlie Chan är en kinesisk kriminalkommissarie, verksam i Honolulu, där han är bosatt med sin stora familj. Han är en ständigt vänlig, artig och lugn herre, som löser besvärliga fall i sex pusseldeckare av amerikanen Earl Derr Biggers. Chan är dessutom huvudperson i närmare två dussin filmer: dessa och böckerna har tillsammans gjort honom till en minnesvärd kriminallitterär klassiker.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Huset som saknade nyckel
  • Tom Thorne

    Man

    Thorne är en medelålders, något sliten kriminalare i London, i de tidiga böckerna profillöst konventionell. Hans skapare Mark Billingham har dock efterhand utvecklat honom till en mångsidig karaktär med goda och dåliga sidor: han är envis och noggrann, men kan vara stingslig och sur och begår ibland fatala misstag. Långt om länge inleder han ett förhållande med kollegan Helen Weeks.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Sömntuta Bild på bokomslag för Offerlek Bild på bokomslag för Vedergällningen Bild på bokomslag för Den brinnande flickan Bild på bokomslag för Livlös
  • Anna Pigeon

    Kvinna

    Hon arbetar som ranger (ung. skogsvaktare) i amerikanska nationalparker – ett yrke som även hennes skapare Nevada Barr haft. Pigeon har en trasslig bakgrund, som inkluderar perioder av missbruk, och ett likaledes trassligt kärleksliv. Hon var tidigare bosatt i New York, men har i kriminalromanerna om henne flyttat runt hel del p.g.a. sitt yrke. Hon är varm djurvän och aktiv miljökämpe.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Pumaspår Bild på bokomslag för Stum rädsla Bild på bokomslag för Vargavinter Bild på bokomslag för Djup grav Bild på bokomslag för Ond vind
  • Camille Verhœven

    Man

    Författaren Pierre Lemaitre gör inte livet lätt för sin medelålders kriminalkommissarie Camille Verhœven i Paris. Hans gravida hustru Irène torteras till döds i första boken: i den fjärde blir hans flickvän Anne Forestier nästan dödad i samband med ett rån. Den kortvuxne (145 cm) och helt skallige polismannen, som inte alltid är särskilt sympatisk, löser fallen: därefter säger han upp sig.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Alex Bild på bokomslag för Camille Bild på bokomslag för Irène Bild på bokomslag för Rosy & John