Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Svante Karlsson

    Man

    Statstjänsteman, amatördetektiv och schackentusiast i Stockholm som är huvudperson i två deckare av Waldemar Hammenhög. I ”Fallet Antonsson” träffar han den ampra polisdottern Beate-Marie ”Maja” Frankman som gifter sig med honom, och de löser gemensamt mordgåtan i ”Fallet Sehling”. Svante Karlsson ser vardaglig men trevlig ut, är 30–35 år gammal och grovt byggd med en begynnande rondör.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Fallet Sehling
  • Tommy Westfelt

    Man

    När läsaren möter honom f.f.g. i Christer Nygrens debutdeckare är Tommy Westfelt kriminalreporter på en Norrlandstidning. Han dricker för mycket, slarvar med ekonomin och är ungkarl – han misslyckas grovt med sina förhållanden med kvinnor, däribland Katrin Karlsson som återkommer i flera böcker. Han har dock god kontakt med kriminalaren Arne Olander, och de arbetar ofta med samma fall.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Blue tango Bild på bokomslag för Flashback Bild på bokomslag för Deadline Bild på bokomslag för Exit Bild på bokomslag för Liten tid vi leva här
  • Fin Macleod

    Man

    En medelålders, vardaglig säkerhetschef och f.d. kriminalare i Edinburgh, som flyttar till ön Lewis i Yttre Hebriderna sedan hans son blivit ihjälkörd. Detta har också lett till att hans äktenskap med hustrun Mona havererat. Fin Macleod är sliten och sorgsen, men blir i den s.k. Lewis-trilogin av Peter May indragen i kriminalfall som han löser genom sin kännedom om ön och dess befolkning.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Svarthuset Bild på bokomslag för Lewismannen Bild på bokomslag för Lewispjäserna
  • Zack (Zackarias) Herry

    Man

    En tragisk barndom har gjort 27-årige ”Zack” Herry till en splittrad personlighet. Då han var sex år mördades hans mor. Nu är han på dagtid en ambitiös kriminalinspektör i Stockholm, men på nätterna slår han runt med knark och sprit på svartklubbar. Han betecknas som vacker, med blont hår, är vältränad och huvudperson i ”Herkulesserien” av Mons Kallentoft, Markus Lutteman och Anna Karolina.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Zack Bild på bokomslag för Leon Bild på bokomslag för Bambi Bild på bokomslag för Heroine Bild på bokomslag för Falco