Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Dicte Svendsen

    Kvinna

    Hon är journalist, under senare år på frilansbasis, och bosatt utanför Aarhus i Danmark. Hon har en pojkvän, Bo, en dotter, Rose, och en son, Peter Boutrup, som hon tvingades adoptera bort då han föddes. Han är f.d. fängelsekund, och medverkar i flera av de deckare som Elsebeth Egholm skrivit om Dicte – i några är han t.o.m. huvudperson. Böckerna kategoriseras dock som s.k. femikrimi.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Dolda fel och brister Bild på bokomslag för Självrisk Bild på bokomslag för Personskada Bild på bokomslag för Närmast anhörig
  • Mma Ramotswe

    Kvinna

    I Botswanas huvudstad Gaborone driver Mma Precious Ramotswe Damernas detektivbyrå (The No. 1 Ladies’ Detective Agency). De fall hon arbetar med handlar vanligen inte om några grövre brott, utan mer om att lösa vardagsproblem för klienterna. Mma Ratmotswe älskar te och sin make, den snälle J.L.B. Matekoni, samt deras två adoptivbarn: alla ömsint skildrade av skotten Alexander McCall Smith.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Damernas detektivbyrå Bild på bokomslag för Giraffens tårar Bild på bokomslag för Vackra flickors lott Bild på bokomslag för Kalaharis skrivmaskinsskola för män Bild på bokomslag för I muntra damers sällskap +12 st
  • Dan Reles

    Man

    En tonårig ungdomsligist från New York, som lämnar sitt gäng och sin kriminelle far och flyr till Austin, Texas. Där blir han så småningom – berättar författaren Michael Simon – den enda juden och nordstataren i poliskåren. Han gifter sig med ex-kollegan Joey Velezs vackra änka Rachel och får en son, Josh. Ensamvargen Dan Reles löser brutala mordfall och bekämpar organiserad brottslighet.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Dirty Sally Bild på bokomslag för Sweet Virginia
  • Svea Lundström Duval

    Kvinna

    Hon är egentligen döpt till Simone Lundström Duval och har i hela livet kämpat mot sin mammas dröm: att dottern skulle bli en vacker exotisk artist. Istället är Svea – som hon själv kallar sig – en vacker jurist, och verksam som åklagare och advokat i en kort svit kriminalromaner av yrkeskollegan Tove Klackenberg. Svea är först verksam i Värmland, senare i bl.a. Jämtland och Härjedalen.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Påtaglig risk att skada Bild på bokomslag för Självtäkt Bild på bokomslag för Inlåst